Minggu, 01 September 2013

Kehebatan Laungan Azan 24 Jam Di Seluruh Dunia!

Ketahuilah bahwa pada setiap waktu, ribuan bilal merata didunia akan melaungkan azan, mengakui ‘Bahwa Allah Sahaja Yang Patut Disembah, dan Nabi Muhammad Adalah Rasul Allah.’

Dimulai dengan Indonesia yang terletak dibahgian timur dengan ratusan kepulauan-nya dan jumlah penduduknya sekitar 180 juta. Setelah masuk waktu Subuh, Azan mula berkumandang dari kawasan ini dengan ribuan Bilal yang akan melaungkan Ke-Agungan Allah S.W.T dan Nabi Muhammad S.A.W.

Proses ini akan bergerak kearah barat kepulauan Indonesia. Perbedaan masa antara timur dan barat Indonesia adalah 1- 1/2 jam. Setelah laungan Azan merata Indonesia selesai, selanjutnya di-Malaysia. Berikutnya di-Burma dan dalam masa satu jam selepas Azan dilaungkan di-Jakarta, tiba giliran Dacca di Bangladesh.


Berikutnya laungan akan terdengar di Calcutta dan terus ke Srinagar dibarat India. Perbedaan waktu dikota-kota Pakistan adalah 40 menit jadi dalam jangka masa ini, Azan akan berkumandang diseluruh Pakistan. Belum berakhir di-Pakistan, Azan akan bermula pula di- Afghanistan dan Muscat.

Perbedaan waktu antara Muscat dan Baghdad adalah satu jam. Dalam jangka masa ini, Azan akan terus dilaungkan di UAE, Makkah, Madinah, Yaman, Kuwait dan Iraq.

Proses ini berterusan setiap detik sehingga ke pantai timur Atlantik. Jarak masa Azan mula dilaungkan di Indonesia sehingga ke pantai timur Atlantik adalah 9-1/2 jam.

Belumpun Azan Subuh berkumandang di pantai Timur Atlantik, Azan Zuhur kini sudah mulai dilaungkan di Indonesia. Azan terus dikumandangkan setiap waktu sembahyang, tidak putus- putus.

Subhanallah, begitu hebat dan agungnya Islam!


Kalaulah setiap kawasan boleh memasang pembesar suara (yang power habis!), akan bergegar satu dunia dengan laungan Azan yang tidak putus- putus.


sumber